Babka serowo-cytrynowa

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna wilgotna i puszysta słodkość.Jest cudownie żółciutka i cytrynowa w smaku,po prostu pycha!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 25 dag mąki
    15 dag margaryny
    20 dag cukru
    25 dag serka homogenizowanego waniliowego
    3 jajka
    1 kisiel cytrynowy
    sok z połowy cytryny
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (z górką)
    aromat cytrynowy
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka serowo-cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.Jajka ubić z cukrem na puszysty krem,dodawać po kawałku margarynę i cały czas miksować Dosypywać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem,kisielem i solą. Kiedy ładnie się połączą dać serek i cukier waniliowy,a na koniec aromat i sok z cytryny.Wymieszać dobrze i przełożyć do natłuszczonej formy.Piec ok.50 min.w temp.180 st.C.Ostudzoną posypać cukrem pudrem.

Porady

Czasem do masy dodaję również skórkę startą z cytryny.Babkę można też polukrować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować