Pyszna wilgotna i puszysta słodkość.Jest cudownie żółciutka i cytrynowa w smaku,po prostu pycha!
1 godz. 30 min
Składniki:
25 dag mąki
15 dag margaryny
20 dag cukru
25 dag serka homogenizowanego waniliowego
3 jajka
1 kisiel cytrynowy
sok z połowy cytryny
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z górką)
aromat cytrynowy
szczypta soli
Babka serowo-cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.Jajka ubić z cukrem na puszysty krem,dodawać po kawałku margarynę i cały czas miksować Dosypywać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem,kisielem i solą. Kiedy ładnie się połączą dać serek i cukier waniliowy,a na koniec aromat i sok z cytryny.Wymieszać dobrze i przełożyć do natłuszczonej formy.Piec ok.50 min.w temp.180 st.C.Ostudzoną posypać cukrem pudrem.
Porady
Czasem do masy dodaję również skórkę startą z cytryny.Babkę można też polukrować.
Komentarze