1.Cebulę i czosnek drobno posiekać,zeszklić na oleju,dodać mięso i podsmażyć,aż przestanie być surowe.Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i warzywa starte na tarce o dużych oczkach.Smażyć razem,aż do wyparowania płynu.Wtedy dać pomidory,keczup i wodę.Dusić ok.10 minut.Doprawić.Ziemniaki ugotować.Gorące rozgnieść z masłem i mlekiem na gładką masę.Dać czosnek i przyprawić.Na końcu wsypać ser,wymieszać.Na dno żaroodpornej formy wyłożyć warstwę mięsa,na wierzchu równo wyłożyć puree,wygładzić (można zrobić wzorek widelcem).Piec bez przykrycia ok.45 min w temp.190st.C.
Porady
Czasami ,żeby było szybciej,zamiast świeżej włoszczyzny daję 1/2 opak.mrożonej.
Komentarze