Cottage pie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 15 min

Bardzo pyszna zapiekanka i wbrew pozorom niezbyt pracochłonna.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
    30 dag pieczarek
    2 średnie marchewki
    1 pietruszka
    nieduży kawałek selera
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    ok.1/2 szkl wody
    1 puszka pomidorów
    3 łyżki keczupu lub koncentratu pomidor.
    olej
    sól,pieprz,cukier,oregano,chilli

    puree- 5-6 ziemniaków
    2-3 ząbki czosnku
    1/2 szkl mleka
    1 czubata łyżka masła
    20 dag startego żółtego sera
    gałka muszkatołowa,sól

Cottage pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno posiekać,zeszklić na oleju,dodać mięso i podsmażyć,aż przestanie być surowe.Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i warzywa starte na tarce o dużych oczkach.Smażyć razem,aż do wyparowania płynu.Wtedy dać pomidory,keczup i wodę.Dusić ok.10 minut.Doprawić.Ziemniaki ugotować.Gorące rozgnieść z masłem i mlekiem na gładką masę.Dać czosnek i przyprawić.Na końcu wsypać ser,wymieszać.Na dno żaroodpornej formy wyłożyć warstwę mięsa,na wierzchu równo wyłożyć puree,wygładzić (można zrobić wzorek widelcem).Piec bez przykrycia ok.45 min w temp.190st.C.

Porady

Czasami ,żeby było szybciej,zamiast świeżej włoszczyzny daję 1/2 opak.mrożonej.

Komentarze

Podobne przepisy