Babka serowa z nowalijkami na zimno

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dodatek do śniadania – ser podany z nowalijkami w ciekawy sposób. Smakuje wybornie z kromką ciemnego pieczywa. Plastry babki można również zabrać do pracy na drugie śniadanie.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma do babki
    Składniki:
    40 dag półtłustego twarogu
    ½ szklanki śmietany 18%
    1 mała łyżeczka żelatyny
    1 pęczek szczypiorku, koperku, rzodkiewki
    Sól, pieprz do smaku
    Folia spożywcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Babka serowa z nowalijkami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: twaróg 2 razy przecisnąć przez praskę. Koperek, szczypiorek – posiekać. Rzodkiewkę drobno pokroić. Do miski przełożyć przetarty ser, dodać nowalijki, śmietanę, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać składniki – nie miksować. Na koniec dodać rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody żelatynę – wymieszać do połączenia się składników. Formę do babki wyłożyć folią, ustawić komin – porcjami wyłożyć masę serową. Klika razy dobrze potrząsnąć formę z serem, by dobrze się wypełniła forma. Schłodzić w lodówce – około 3 godzin. Babkę wyjąć z formy, zdjąć folię, udekorować nowalijkami.

Porady

1. do dania można dodać pomidorki koktajlowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nowalijki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować