Dodatek do śniadania – ser podany z nowalijkami w ciekawy sposób. Smakuje wybornie z kromką ciemnego pieczywa. Plastry babki można również zabrać do pracy na drugie śniadanie.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Forma do babki
Składniki:
40 dag półtłustego twarogu
½ szklanki śmietany 18%
1 mała łyżeczka żelatyny
1 pęczek szczypiorku, koperku, rzodkiewki
Sól, pieprz do smaku
Folia spożywcza
Babka serowa z nowalijkami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: twaróg 2 razy przecisnąć przez praskę. Koperek, szczypiorek – posiekać. Rzodkiewkę drobno pokroić. Do miski przełożyć przetarty ser, dodać nowalijki, śmietanę, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać składniki – nie miksować. Na koniec dodać rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody żelatynę – wymieszać do połączenia się składników. Formę do babki wyłożyć folią, ustawić komin – porcjami wyłożyć masę serową. Klika razy dobrze potrząsnąć formę z serem, by dobrze się wypełniła forma. Schłodzić w lodówce – około 3 godzin. Babkę wyjąć z formy, zdjąć folię, udekorować nowalijkami.
Komentarze