Babka Puch cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Krucha, lekka i delikatna babka o cytrynowym aromacie w polewie czekoladowej.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 szklanki cukru
    200 g masła
    6 jajek
    1/4 szklanki oleju rzepakowego
    2 łyżki octu 10%
    skórka z 1 cytryny
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    bułka tarta i tłuszcz do formy
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Desery

Babka puch cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, kolejno nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Wsypać przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki, wlać sok z cytryny, ocet, olej oraz dodać startą skórkę.

    Wszystkie składniki połączyć do uzyskania jednolitego ciasta. Formę z kominem natłuścić, oprószyć bułką tartą i wylać ciasto.

    Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 40- 45 min. Babkę ostudzić. Polać polewą. Ozdobić np. czekoladowymi jajkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować