Ciasto "cytrynowy puch"

4.95 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To niezwykle lekkie ciasto rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jajka
    ● po 0,5 szkl. mąki pszennej i ziemn.
    ● 1 szkl. cukru
    ● łyżeczka proszku do piecz.
    Masa cytrynowa:
    ● galaretka cytrynowa
    ● 1/2 kostki masła
    ● 2 budynie śmietankowe
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 jajka
    Masa śmietankowa:
    ● 0,5 l kremówki
    ● op. okrągłych biszkoptów
    ● 1,5 łyżeczki żelatyny
    ● 4 łyżki cukru pudru
    Oraz: 2 cytryny
    ● kakao
Wystaw ocenę:

4.95 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto "cytrynowy puch" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Nie przerywając ubijania, dodajemy po żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem, przesiewamy. Po łyżce dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Ciasto wlewamy do formy 43x24 cm. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
  • 2. Z 1 i 1/2 cytryny wyciskamy sok. Mieszamy z 3/4 szkl. wody. Połową ponczu nasączamy biszkopt.
  • 3. Masa cytrynowa: z 1/2 litra wody odlewamy 1/2 szkl. Rozpuszczamy budynie. Resztę wody zagotowujemy z cukrem, wlewamy budyń i zagotowujemy. Gorący mieszamy z galaretką. Studzimy. Z białek ubijamy pianę. Masło ucieramy z żółtkami, dodajemy po łyżce budyniu, sok z 1/2 cytryny i pianę. Masę wykładamy na biszkopt, schładzamy 30-45 minut.
  • 4. Masa śmietankowa: żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. gorącej wody, studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem mikserem. Zmniejszamy obroty, wlewamy żelatynę. Wykładamy na masę cytrynową. Układamy biszkopty nasączone w reszcie ponczu. Przed podaniem porcje oprószamy kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować