1, 5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
150 g rozpuszczonego, wrzącego masła
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka,
1 /2 łyżeczki kakao
½ łyżeczki . cynamonu, i kardamonu,
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy,
skórka otarta z połowy pomarańczy,
1 czekolada gorzka z Wedla posiekana na kawałki
cukier puder do oprószenia ciasta
Babka korzenna z gorzką czekoladą i z pomarańczowym posmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrami na puch, dodajemy sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową oraz
przesianą mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, przyprawami oraz kakao. Mieszamy.
Na koniec dodajemy wrzące masło , mieszamy a na sam koniec wrzucamy kawałki czekolady . Masę szybko przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki .Pieczemy w nagrzanym do 180o C. piekarniku
przez 40-45 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu i ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem,
smacznego.
Porady
forma keksowa
czekolade dodajemy na sam koniec zebu nie miała czasu sie rozpuscic w ciescie
Komentarze