Sernik z białą i gorzką czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Biała i ciemna warstwa sernika idealnie do siebie pasują.Dosyć szybkie ciasto do zrobienia.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    2,5 łyżki mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    warstwa sernikowa:
    0,5 kg twarogu półtłustego
    20 dkg cukru
    1 duży jogurt naturalny
    2 czekolady białe
    2 czekolady gorzkie
    700 ml śmietany kremówki 30%
    3 śmietan fixy
    do dekoracji:
    czekoladowe ażurki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik z białą i gorzką czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Jajka ubijamy mikserem ,dodajemy cukier,ubijamy na białą masę.Pod koniec ubijania wsypujemy przesiane przez sitko obie mąki z proszkiem do pieczenia,masę mieszamy szpatułką.Przelewamy na wyłożoną papierem blachę.Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
    2.Twaróg ucieramy z cukrem,wlewamy jogurt naturalny,mieszamy.Dzielimy na dwie części.
    3.Czekolady osobno roztapiamy w kąpieli wodnej.Do białej czekolady dolewamy 6 łyżek mleka,wtedy lepiej się roztopi.
    4.Do jednej części serowej wlewamy białą czekoladę,do drugiej gorzką,sprawnie mieszamy.
    5.Kremówkę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy śmietan fixy,dzielimy na pół i dodajemy do obu mas serowych.Ponownie mieszamy,warstwami wylewamy masy na biszkopt,najpierw ciemną na wierzch białą.Wkładamy do lodówki.

Porady

Zamiast śmietan fixów można użyć żelatyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Gorzka czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować