Babka kokosowa z herbatnikami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wymyśliłam sobie taką babkę, bo kokos dodaje aromatu, a herbatniki ładnie dekorują całość.

  • 60 min

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej, typ 550
    170 g cukru
    3 duże jajka wiejskie
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 szklanka mleka 3/2%
    szczypta soli
    1 1/2 szklanki kokosu
    1/ 2 szklanki oleju
    ok.10- 12 szt małych herbatników

    Ponadto:
    kawa Cappuccino o smaku śmietankowym w proszku, ok. 2 łyżek
    cukier puder do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka kokosowa z herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przesiane sypkie składniki na babkę 1. Sypkie składniki przesiewamy.
  • mąka, jajka 2. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem. Rozkłócamy całe jajka widelcem. Wlewamy do mąki.
  • wlewanie oleju 3. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy, sól. Wlewamy olej.
    Mieszamy łyżką.
  • ciasto na babkę 4. Wlewamy mleko. Mieszamy.
  • wiórki kokosowe w cieście na babkę 5. Na końcu wsypujemy kokos. Mieszamy.
  • ciasto na babkę kokosową w formie 6. Ciasto wlewamy do babki silikonowej o śr. 23 cm.
  • kawa Cappuccino posypana na cieście 7. Ciasto posypujemy suchą kawą Cappuccino.
  • herbatniki w cieście 8. Pionowo w ciasto wkładamy herbatniki.
  • upieczona babka kokosowa 9. Babkę pieczemy w 170 stop. C przez ok. 50 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
  • babka kokosowa z herbatnikami oprószona cukrem pudrem 10. Wyjmujemy babkę z formy. Odwracamy tak, aby herbatniki były na wierzchu.
    Przekładamy na ozdobny talerz lub szklaną paterę.
    Jeszcze gorącą oprószamy cukrem pudrem.
  • porcja babki kokosowej z herbatnikiem 11. Babkę kroimy na porcje tak, aby w każdej był 1 herbatnik.
  • babka kokosowa z herbatnikami 12. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Olej dodajemy dowolny: rzepakowy, słonecznikowy. Wierzch babki możemy polukrować lub porobić esy- floresy z polewy czarnej lub białej. Ciasto wykonujemy w misce- bardzo szybko. Bez używania miksera. Babka po upieczeniu jest aromatyczna, dekoracyjna, smaczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Herbata Herbata Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować