coś prostego i smacznego i co ważne dla każdego :)
Składniki:
okrągłe biszkopty
herbatniki maślane
gorzka czekolada
około 0,5 kg truskawek świeżych ale mogą być też mrożone
2 galaretki truskawkowe
jogurt truskawkowy
2 łyżeczki żelatyny
wiórki kokosowe do ozdoby
galaretka agrestowa
Truskawki w pucharku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.galaretkę agrestową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu.
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zanurzyć w niej herbatniki a potem w wiórkach kokosowych. odłożyć na kratkę do zastygnięcia.
na dno pucharku wlać trochę galaretki agrestowej, położyć biszkopt, a na niego jak galaretka stężeje wylać truskawki zblendowane lub zgniecione z galaretką truskawkową ( galaretki rozpuścić 1,5 szkl wody). wstawić do lodówki do stężenia. następnie namoczoną żelatynę w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody rozpuścić w 1/2 szkl wrzątku, przestudzić i wymieszać z jogurtem.
na truskawki wylewamy jogurt, wstawiamy do lodówki. jak jest na wpół stężały zanurzamy w nim wcześniej przygotowane herbatniki w czekoladzie.
jeśli dziecko lubi możemy też dać całe owoce.
smacznego
Komentarze