truskawki w pucharku

0 (0 ocen)

coś prostego i smacznego i co ważne dla każdego :)

Składniki:

  • okrągłe biszkopty
    herbatniki maślane
    gorzka czekolada
    około 0,5 kg truskawek świeżych ale mogą być też mrożone
    2 galaretki truskawkowe
    jogurt truskawkowy
    2 łyżeczki żelatyny
    wiórki kokosowe do ozdoby
    galaretka agrestowa

Truskawki w pucharku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. galaretkę agrestową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu.
    czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zanurzyć w niej herbatniki a potem w wiórkach kokosowych. odłożyć na kratkę do zastygnięcia.
    na dno pucharku wlać trochę galaretki agrestowej, położyć biszkopt, a na niego jak galaretka stężeje wylać truskawki zblendowane lub zgniecione z galaretką truskawkową ( galaretki rozpuścić 1,5 szkl wody). wstawić do lodówki do stężenia. następnie namoczoną żelatynę w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody rozpuścić w 1/2 szkl wrzątku, przestudzić i wymieszać z jogurtem.
    na truskawki wylewamy jogurt, wstawiamy do lodówki. jak jest na wpół stężały zanurzamy w nim wcześniej przygotowane herbatniki w czekoladzie.
    jeśli dziecko lubi możemy też dać całe owoce.
    smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy