Babka jeżynowa na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta ucieranego:
Mikserem ucieramy żółtka z cukrem.
2.Masło topimy, studzimy.
Wlewamy do żółtek utartych.
3.Do miksera nadal ,wsypujemy mąkę z proszkiem.
4.Ucieramy ciasto.
5.Ubijamy pianę z białek.
6.Delikatnie łączymy pianę z ciastem.
7.Do ciasta wsypujemy mrożone jeżyny.
8.Owoce delikatnie łączymy z ciastem.
9.Ciasto przelewamy do formy silikonowej w kształcie babki.
Ciasto pieczemy w temp. 160 stop. przez ok. 25 min.
10.Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek.
11.Białka ubijamy z cukrem. Wsypujemy mąkę z proszkiem. WSypujemy cukier wanilinowy.
Na końcu wlewamy olej.
12.Biszkopt wylewamy do formy, do upieczonego ciasta ucieranego z jeżynami.
Wstawiamy do pieca na kolejne 20 min.
Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
13.Wyjmujemy ciasto z formy.
14.Posypujemy jeszcze gorącą babkę cukrem pudrem.
15.Babkę studzimy, wtedy kroimy na porcje.
16.Babka w przekroju wygląda bardzo apetycznie.
17.Smacznego ;)
Porady
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową.
Sypkie- przesiewamy.
Jeżyn mrożonych nie rozmrażamy wcześniej.
Wymiar formy, to średnica 30 cm.
Zamiast cukru pudru na wierzch możemy oblać babkę cytrynowym lukrem.
Komentarze