Babka jeżynowa na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna propozycja na wielkanocny stół. Ulubiona babka mojego syna.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto ucierane:
    250 g mąki pszennej, typ 500
    230 g cukru
    4 duże jajka
    250 g masła
    1 1/2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

    Biszkopt:
    80 g mąki pszennej, typ 450
    120 g cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka płaska cukru wanilinowego
    2 duże jajka
    1 łyżka oleju rzepakowego

    Ponadto:
    250 g mrożonych jeżyn lub świeżych
    cukier puder do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka jeżynowa na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ucieranie żółtkek z cukrem 1. Wykonanie ciasta ucieranego:
    Mikserem ucieramy żółtka z cukrem.
  • wlewanie roztopionego masła 2. Masło topimy, studzimy.
    Wlewamy do żółtek utartych.
  • wsypywanie mąki do ciasta 3. Do miksera nadal ,wsypujemy mąkę z proszkiem.
  • ucieranie ciasta 4. Ucieramy ciasto.
  • piana dodana do ciasta 5. Ubijamy pianę z białek.
  • ciasto ucierane 6. Delikatnie łączymy pianę z ciastem.
  • jeżyny w cieście ucieranym 7. Do ciasta wsypujemy mrożone jeżyny.
  • jeżyny w cieście ucieranym 8. Owoce delikatnie łączymy z ciastem.
  • ciasto ucierane z jeżynami w formie babkowej 9. Ciasto przelewamy do formy silikonowej w kształcie babki.
    Ciasto pieczemy w temp. 160 stop. przez ok. 25 min.
  • oddzielone żółtka 10. Biszkopt:
    Oddzielamy żółtka od białek.
  • ucieranie biszkopta 11. Białka ubijamy z cukrem. Wsypujemy mąkę z proszkiem. WSypujemy cukier wanilinowy.
    Na końcu wlewamy olej.
  • biszkopt wylany na ciasto ucierane 12. Biszkopt wylewamy do formy, do upieczonego ciasta ucieranego z jeżynami.
    Wstawiamy do pieca na kolejne 20 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
  • upieczona babka z jeżynami 13. Wyjmujemy ciasto z formy.
  • babka z jeżynami obsypana cukrem pudrem 14. Posypujemy jeszcze gorącą babkę cukrem pudrem.
  • babka jeżynowa w przekroju- po upieczeniu 15. Babkę studzimy, wtedy kroimy na porcje.
  • babka z jeżynami w przekroju 16. Babka w przekroju wygląda bardzo apetycznie.
  • babka jeżynowa 17. Smacznego ;)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Jeżyn mrożonych nie rozmrażamy wcześniej. Wymiar formy, to średnica 30 cm. Zamiast cukru pudru na wierzch możemy oblać babkę cytrynowym lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować