Babka Eli

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babka Eli

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka pszenna – 2,5 szkl
    Cukier – 1 szkl
    Olej- ¾ szkl
    Woda gazowana – ¾ szkl
    Proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki
    Kakao słodkie – 3 łyżki
    Mąka pszenna – 2 łyżki
    Cukier puder
    Tłuszcz
    Bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski, ubić wsypując powoli cukier aż do uzyskania gęstej puszystej masy.
    Następnie dodajemy na przemian : 2 łyżki mąki wymieszane z proszkiem, trochę wody gazowanej,2 łyżki mąki z proszkiem, trochę oleju.....i tak do wyczerpania składników.
    Kiedy składniki dobrze się połączą, dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną.
    Formę keksową smarujemy margaryną i posypujemy cienko bułką tartą.
    Wylewany ciasto na przemian do formy, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st i pieczemy około godziny.
    Po przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować