Babka drożdżowa w paski powidłowo-rodzynkowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kiedyś postanowiłam urozmaicić tradycyjną babkę drożdżową o zmiksowane powidła śliwkowe z rodzynkami, tworząc w babce paski. Okazała się smaczna, więc czasami taką piekę, a na święta obowiązkowo.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO DROżDżOWE:
    - mąka pszenna luksusowa (+ do podsypywania po wyrośnięciu ciasta): 450 gramów
    - żółtka: 6 sztuk
    - białka: 2 sztuki
    - cukier: 100 gramów
    - drożdże świeże piekarskie: 35 gramów
    - masło: 140 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    NADZIENIE:
    - powidła śliwkowe (najlepiej domowej roboty): 300 gramów
    - rodzynki: 1 szklanka
    DODATKI:
    - cukier puder: 2 łyżeczki
    - masło: 1.5 łyżki
    - mąka/bułka tarta: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka drożdżowa w paski powidłowo-rodzynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy łyżkę mąki, łyżkę cukru oraz szklankę lekko podgrzanego mleka i pokruszone drożdże. Dokładnie razem mieszamy (rozcieramy drożdże), tak aby powstała jednolita masa. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy koniecznie w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia zaczynu.
  • ciasto drożdżowe przed wyrośnięciem 2. Oddzielamy żółtka od białek.
    Masło topimy. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy pozostały cukier i dodajemy roztrzepane żółtka - mieszamy do połączenia składników. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce mąki, cały czas mieszając, aż zużyjemy całą mąkę i powstanie gęste ciasto. Dolewamy masło i ponownie mieszamy do połączenia składników. Z białek ubijamy niezbyt sztywną pianę i staramy się wmieszać ją do ciasta. Odstawiamy miskę z ciastem (oczywiście przykrytą ściereczką) w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło ono swoją objętość.
  • wyrośnięte ciasto 3. Po wyrośnięciu ciasta - przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę.
  • rozwałkowujemy ciasto drożdżowe 4. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Jeśli okaże się zbyt kleiste do rozwałkowania - dodajemy mąki i delikatnie z sercem zarabiamy (ponoć przy wyrabianiu ciasta drożdżowego nie wolno się z nikim kłócić...).
  • rozsmarowujemy masę 5. Powidła śliwkowe miksujemy razem z rodzynkami na jednolitą masę. Rozsmarowujemy masę powidłowo-śliwkową na rozwałkowanym cieście, przy czym zostawiamy kawałek (pasek) ciasta bez nadzienia.
  • układamy dwukolorowe paski w formie babki 6. Kroimy ciasto z masą na podłużne paski - około 10-15 pasków. Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką/bułką tartą. Układamy paski w formie babkowej jeden na drugim ciastem do dołu. Na wierzchu układamy pasek z samego ciasta. Możemy odstawić surową babkę jeszcze na kilka minut, by odpoczęła, ale niekoniecznie (nieraz od razu piekę).
  • babka w paski 7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40 minut. Po wystudzeniu i wyjęciu z formy - posypujemy babkę delikatnie cukrem pudrem.
  • 8. *Wszystkie składniki na ciasto powinny być o temperaturze pokojowej.
  • 9. *Ciasto zawsze wyrabiamy ciepłymi rękami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować