Kiedyś postanowiłam urozmaicić tradycyjną babkę drożdżową o zmiksowane powidła śliwkowe z rodzynkami, tworząc w babce paski. Okazała się smaczna, więc czasami taką piekę, a na święta obowiązkowo.
Babka drożdżowa w paski powidłowo-rodzynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy łyżkę mąki, łyżkę cukru oraz szklankę lekko podgrzanego mleka i pokruszone drożdże. Dokładnie razem mieszamy (rozcieramy drożdże), tak aby powstała jednolita masa. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy koniecznie w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia zaczynu.
2.Oddzielamy żółtka od białek.
Masło topimy. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy pozostały cukier i dodajemy roztrzepane żółtka - mieszamy do połączenia składników. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce mąki, cały czas mieszając, aż zużyjemy całą mąkę i powstanie gęste ciasto. Dolewamy masło i ponownie mieszamy do połączenia składników. Z białek ubijamy niezbyt sztywną pianę i staramy się wmieszać ją do ciasta. Odstawiamy miskę z ciastem (oczywiście przykrytą ściereczką) w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło ono swoją objętość.
3.Po wyrośnięciu ciasta - przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę.
4.Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Jeśli okaże się zbyt kleiste do rozwałkowania - dodajemy mąki i delikatnie z sercem zarabiamy (ponoć przy wyrabianiu ciasta drożdżowego nie wolno się z nikim kłócić...).
5.Powidła śliwkowe miksujemy razem z rodzynkami na jednolitą masę. Rozsmarowujemy masę powidłowo-śliwkową na rozwałkowanym cieście, przy czym zostawiamy kawałek (pasek) ciasta bez nadzienia.
6.Kroimy ciasto z masą na podłużne paski - około 10-15 pasków. Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką/bułką tartą. Układamy paski w formie babkowej jeden na drugim ciastem do dołu. Na wierzchu układamy pasek z samego ciasta. Możemy odstawić surową babkę jeszcze na kilka minut, by odpoczęła, ale niekoniecznie (nieraz od razu piekę).
7.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40 minut. Po wystudzeniu i wyjęciu z formy - posypujemy babkę delikatnie cukrem pudrem.
8.*Wszystkie składniki na ciasto powinny być o temperaturze pokojowej.
Komentarze