Babka czekoladowo-śmietanowa

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutka, puszysta i bardzo czekoladowa

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    100 gramów gorzkiej czekolady
    80 gramów masła
    150 ml mleka
    2 duże jajka
    250 ml śmietany 18 %
    2 szklanki mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    Olejek śmietankowy
    Łyżka proszku do pieczenia
    Odrobina soli
    Masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka czekoladowo-śmietanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku topię czekoladę razem z połową szklanki mleka. Studzę.
    Masło ucieram z cukrem. Dodaję śmietanę,mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dzielę ciasto na dwie nierówne części. Do większej dodaję czekoladę i szczyptę soli. Do mniejszej, olejek śmietankowy. Obie dokładnie mieszam.
    Formę na babkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Na dnie układam połowę masy czekoladowej, na to wylewam śmietankową masę, i przykrywam częścią czekoladową. Babkę piekę przez 40 minut w 180 stopniach.
    Można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować