Wielkanocna babka śmietanowa

4.97 (186 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna babka do porannej kawuni:)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka śmietany 36%
    2 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Ulubiony zapach np pomarańczowy lub cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.97 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Wielkanocna babka śmietanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocna babka śmietanowa 1. Keksówkę 12/30 cm lub formę babkową natłuścić i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą. Rozgrzać piekarnik na 180 st.
    Połączyć obie mąki z proszkiem do pieczenia.
    Jajka zmiksować ze szczyptą soli i miksując cały czas dodawać stopniowo cukier. Miksujemy, aż masa zbieleje i zgęstnieje około 7 minut.
    Dodajemy teraz stopniowo śmietanę.
    Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy partiami obie mąki z proszkiem. Po nich dodać aromat
    Delikatnie połączyć i przelać do formy. Pieczemy ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka Wielkanocna

To może cię zainteresować