Babka czekoladowa z truflami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jeśli lubicie trufle, takie połączenie bardzo Wam posmakuje. Babeczka może być pyszną propozycją na Wielkanocny stół.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    2 szklanki mąki
    250 g masła
    1,5 szklanki cukru
    3 czubate łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki wody
    ponadto: 100 g cukierków trufli
    2 białe czekolady po 100 g
    2-3 łyżki mleka
    barwnik zielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka czekoladowa z truflami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka przełóż posiekane masło, cukier, wodę i kakao. Wymieszaj i połącz do zagotowania, po czym odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie dodaj żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu połącz z ubitą na sztywno pianą z białek i delikatnie wmieszaj z pokrojonymi w kostkę truflami.
  • 2. Ciasto przełóż do okrągłej, silikonowej formy z kominem (o śr.26 cm). Piecz ok.45-50 minut w 180 st. do tzw. suchego patyczka. Ostudź. Czekoladę połam w kostkę i razem z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej. Połowę czekolady połącz z kilkoma kroplami barwnika zielonego. Ostudzone ciasto polej naprzemiennie białą i zieloną czekoladą i dowolnie udekoruj (u mnie stokrotki).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować