Babka czekoladowa z truflami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka przełóż posiekane masło, cukier, wodę i kakao. Wymieszaj i połącz do zagotowania, po czym odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie dodaj żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu połącz z ubitą na sztywno pianą z białek i delikatnie wmieszaj z pokrojonymi w kostkę truflami.
2.Ciasto przełóż do okrągłej, silikonowej formy z kominem (o śr.26 cm). Piecz ok.45-50 minut w 180 st. do tzw. suchego patyczka. Ostudź. Czekoladę połam w kostkę i razem z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej. Połowę czekolady połącz z kilkoma kroplami barwnika zielonego. Ostudzone ciasto polej naprzemiennie białą i zieloną czekoladą i dowolnie udekoruj (u mnie stokrotki).
Komentarze