Czekoladowa babka z truflami

4.5 (173 ocen)

Szybkie i proste w wykonaniu ciasto z dodatkiem czekoladowych trufli. W sam raz do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 250 g margaryny
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    20 dag cukierków czekoladowych: trufle
    polewa biało-czekoladowa
    posypka czekoladowa










Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Czekoladowa babka z truflami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę z cukrem utrzeć na gładką, puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym żółtku, ucierać dalej, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  • mąkę z kakao przesiej do masy 2. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do utartej masy i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
  • cukierki zetrzyj do masy 3. Cukierki zetrzeć na tarce z dużym oczkiem, dodać do ciasta i wymieszać.

  • przed upieczeniem 4. Ciasto przelać do okrągłej formy na babkę z kominkiem ( u mnie silikonowa). Piec ok.50 minut w 170 st. Ostudzić, udekorować polewą i posypać posypką.

Porady

Zamiast cukierków do ciasta można dodać czekoladę np.deserową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować