Babka cytrynowa na oleju

3.8 (5 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo wiosenna cytrynowa babka. Szybka i łatwa do zrobienia.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1 szklanka oleju rzepakowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    otarta skórka z 1 cytryny
    sok z 1 cytryny

    polewa:
    1 szklanka cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

3.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Babki

Babka cytrynowa na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka i cukier utrzeć mikserem na puch. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem,sok i skórkę z cytryny oraz olej. Miksować jeszcze przez chwilę.
    Do wysmarowanej tłuszczem formy wlać ciasto.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec 45 minut.
  • 2. Po upieczeniu i wystudzeniu udekorować babkę polewą zrobioną z cukru pudru i soku z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować