Babka cytrynowa na oleju

  • wyświetlono: 184 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo wiosenna cytrynowa babka. Szybka i łatwa do zrobienia.

elka72
  • 12 porcje
  • 55min
  • Łatwy

Składniki

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
4 jajka
1 szklanka oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny

polewa:
1 szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa na oleju

  • 1. Jajka i cukier utrzeć mikserem na puch. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem,sok i skórkę z cytryny oraz olej. Miksować jeszcze przez chwilę.
    Do wysmarowanej tłuszczem formy wlać ciasto.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec 45 minut.
  • 2. Po upieczeniu i wystudzeniu udekorować babkę polewą zrobioną z cukru pudru i soku z cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

babkaciasto ucieraneolejcytrna
 

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa z kawałkami czekolady na mascarpone

Dodane przez: Armi As

Babka cytrynowa z kawałkami czekolady na...

Chcę podzielić się przepisem na...

Babka cytrynowa

Dodane przez: diana09

Babka cytrynowa

czasem te najprostsze i tradycyjne...

babka cytrynowa

Dodane przez: Elwira

Babka cytrynowa

Prosta w wykonaniu babka, o intensywnym...

Babka cytrynowa

Dodane przez: Magster

BABKA CYTRYNOWA

Wilgotna babka o wyraźnymk smaku...

Babka cytrynowa

Dodane przez: zrobtosmacznie

MOCNO CYTRYNOWA BABKA- NAJLEPSZA

Babka jest miękka, wilgotna w środku,...

Babka cytrynowa piaskowa

Dodane przez: anjaa

Babka cytrynowa piaskowa

Kto nie piecze? nie piekł? musi...