Babka cytrynowa na oleju

2.88 (8 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prosta, bezproblemowa, smacznie wilgotna. Na świątecznym stole na pewno się odnajdzie ;). Polecam!

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 duże jajka
    1/2 szkl cukru
    110 g oleju rzepakowego
    sok i skórka z 1 cytryny
    200 g mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    kilka kropel aromatu cytrynowego

    Lukier cytrynowy:
    1/2 szkl cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo:
    masło i bułka tarta do formy
    plastry cytryny do dekoracji
Wystaw ocenę:

2.88 (8 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka cytrynowa na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka w całości wbić do miski, zasypać cukrem. Ubijać na średnich obrotach miksera do jasności i puszystości (ok. 5-7 minut- jaja powinny podwoić swoją objętość). Nie przerywając ubijania wlać do jajek olej, sok z cytryny, aromat oraz wsypać przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i startą skórkę z cytryny. Całość krótko zmiksować, aż składniki się połączą.
  • 2. Gotowe ciasto przelać do uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy na babkę o pojemności 1 litra lub tak jak ja- dwóch mniejszych 0,5 litrowych.


    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. W dwóch mniejszych formach czas ten się skróci do ok. 30 minut. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, po kilku minutkach również z formy i przenieść do studzenia na kratkę.
  • 3. Lukier: Składniki wymieszać do otrzymania gęstego lukru. Ostudzoną babkę polać lukrem i udekorować plastrami cytryny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować