Prosta, bezproblemowa, smacznie wilgotna. Na świątecznym stole na pewno się odnajdzie ;). Polecam!
50 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
2 duże jajka
1/2 szkl cukru
110 g oleju rzepakowego
sok i skórka z 1 cytryny
200 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
kilka kropel aromatu cytrynowego
Babka cytrynowa na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka w całości wbić do miski, zasypać cukrem. Ubijać na średnich obrotach miksera do jasności i puszystości (ok. 5-7 minut- jaja powinny podwoić swoją objętość). Nie przerywając ubijania wlać do jajek olej, sok z cytryny, aromat oraz wsypać przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i startą skórkę z cytryny. Całość krótko zmiksować, aż składniki się połączą.
2.Gotowe ciasto przelać do uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy na babkę o pojemności 1 litra lub tak jak ja- dwóch mniejszych 0,5 litrowych.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. W dwóch mniejszych formach czas ten się skróci do ok. 30 minut. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, po kilku minutkach również z formy i przenieść do studzenia na kratkę.
3.Lukier: Składniki wymieszać do otrzymania gęstego lukru. Ostudzoną babkę polać lukrem i udekorować plastrami cytryny. Smacznego!
Komentarze