Babka na oleju

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, skradnie zarówno serca dzieci, jak i dorosłych.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 jaj
    szczypta soli
    3 szklanki cukru
    3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej
    3 łyżki octu
    niepełne 2 szklanki oleju
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    lukier
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na lśniącą pianę. Odstawić na bok. W drugiej misce zmiksować żółtka, dodawać do nich stopniowo cukier i ucierać do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie wsypać przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i razem zmiksować, ciasto będzie miało gęstą konsystencję. Wlać ocet, olej i dobrze zmiksować ciasto. Na koniec włożyć pianę z białek i lekko wymieszać drewnianą łyżką.
    2. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach około 45- 50 minut (do suchego patyczka).
    3. Babki polukrować i udekorować cukrową posypką, pozostawić do zastygnięcia.

Porady

Do dekoracji zamiast lukru można wykorzystać polewę czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować