Babka na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na lśniącą pianę. Odstawić na bok. W drugiej misce zmiksować żółtka, dodawać do nich stopniowo cukier i ucierać do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie wsypać przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i razem zmiksować, ciasto będzie miało gęstą konsystencję. Wlać ocet, olej i dobrze zmiksować ciasto. Na koniec włożyć pianę z białek i lekko wymieszać drewnianą łyżką.
2. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach około 45- 50 minut (do suchego patyczka).
3. Babki polukrować i udekorować cukrową posypką, pozostawić do zastygnięcia.
Porady
Do dekoracji zamiast lukru można wykorzystać polewę czekoladową.
Komentarze