Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

Babka to ciasto, które z pewnością zagości na każdym świątecznym stole. Ma cytrynowy smak i aromat, jest lekkie i puszyste, a zarazem łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 25dag mąki pszennej
    4 jajka
    25dag margaryny
    20dag cukru pudru
    1 cukier waniliowy ( lub kilka kropel aromatu)
    2 cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    dodatkowo:
    cukier puder lub lukier do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrami.
  • Babka cytrynowa 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Cytryny sparzyć. Mąkę powoli dodawać do utartych żółtek cały czas miksując. Dodać startą na drobnych oczkach tarki skórkę z 2 cytryn oraz sok z 1 cytryny.
  • 3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dokładać do ciasta i mieszać łyżką.
  • Babka cytrynowa 4. Formę do babek wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wlać ciasto do ok 2/3wysokości przygotowanej formy, delikatnie wyrównać. Piec w 180 st. C ok 40-45 minut ( do suchego patyczka).
    Babkę można udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem

Porady

Do babki można dołożyć rodzynki, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę cytrynową. Jeżeli lubimy mocno cytrynowy smak do babki można dodać więcej soku z cytryny, można też zetrzeć całą cytrynę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować