W tym roku zdążę ze wszystkim, więc kartki z okazji Wielkanocy właśnie wyruszył w daleką drogę. Zaczęłam już testować pierwsze świąteczne przepisy i zapraszam Was na pyszną babkę cytrynową.
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
200ml oleju
2 łyżeczki soku z cytryny
skórka z jednej cytryny
1 białko
2 łyżeczki soku z cytryny
200g cukru pudru
skórka z cytryny do dekoracji
kawałki malin do dekoracji
Babka biszkoptowa cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny, następnie partiami cukier. Gdy cukier połączy się z białkami, a masa będzie gęsta i puszysta, zwalniamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy jeszcze dwie minuty od dodania ostatniego żółtka.
2.
Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, skórkę cytrynową, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem.
3.Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy z nagrzanym do 160*C piekarniku przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczoną babkę od razu stawiamy na desce i ściągamy formę. Zostawiamy do przestudzenia.
4.Białko mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy cukier puder i mieszamy przez dobrych 5 minut, by lukier był gęsty i plastyczny. Zimną babkę dekorujemy lukrem, posypujemy skórką i kawałkami malin.
5.Babkę przechowujemy w zamkniętym pojemniku, dzięki temu nadal po dwóch dniach jest równie smaczna i "mokra". O ile wytrzyma dwa dni :)
Komentarze