Babka biszkoptowa cytrynowa z chia

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Oczywiście ciasto jest trochę suchawe, jak to w przypadku biszkoptu, ale nasączyłam je sokiem z cytryny i efekt był naprawdę dobry. Moja babka przetrwała około 5 dniu bez uszczerbku na smaku. Zachęcam do wypróbowania:) 100 g ciasta to około 233 kcal. Babkę można podzielić na 8-10 porcji co daje około 82-102 kcal na jedną porcję. Zapraszam:)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    100 g mąki pszennej
    50 g cukier brzozowy
    Skórka otarta z 2 cytryn
    Sok z 1 małej cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    15 g chia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Babka biszkoptowa cytrynowa z chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do ubitych białek dodać żółtka 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć na bok. Cytrynę dokładnie wyszorować, zetrzeć skórkę. Z jednej mniejszej wycisnąć sok i podzielić go na pół.
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier i mieszać do jego rozpuszczenia. Żółtka dodawać po jednym i mieszać mikserem na małych obrotach.
  • dodać chia 2. Dodać sok ( jedna połowę) i skórkę z cytryny. Wymieszać. Do masy jajecznej przesiać mąkę, dodać chia. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać składniki.
  • ciasto przełożyć do formy 3. Masę biszkoptową przełożyć do formy na babkę z kominem. Piec w 180 st około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Zimną babkę nakłuć w kilku miejscach patyczkiem i nasączyć sokiem z cytryny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować