Babeczki maja marchewkowe ciasto i orzechowy krem. Efektownie wyglądają i bardzo oryginalnie smakują., Są rodzajem zdrowego słodycza, dzieci bardzo je lubią.
60 min
Składniki:
na 18 babeczek:
4 jajka
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
2 szklanki startej drobno marchewki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska mała łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
garść posiekanych drobno orzechów
na krem:
Krem:
3 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
po 1 łyżeczce maki pszennej, ziemniaczanej i kukurudzianej
4 łyzki cukru
łyżeczka cynamonu
łyżka startych orzechów
maliny do dekoracji
150 g masła lub margaryny
Babeczki orzechowo-marchewkowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Całe jajka utrzeć z cukrem na puch. Ucierając powoli dolewac olej. Stopniowo posypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Z marchewki odcisnąć sok i dodac ją do ciasta. Delikatnie wymieszać. Rozłozyć ciasto w foremkach na muffinki do 3/4 wysokości, bo babeczki bardzo urosną. Piec okolo 30 minut w 175*C.
2.krem:
Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budyń, mąki, cynamon i cukier. Ugotowac budyń i ostudzic. Miekkie masło utrzeć na puch i dodając po łyzce budyniu ucierać.
3.Na koniec ododać orzechy. Kremem napełnic szprycę i dekorowac babeczki. Obłozyc malinami.
Komentarze