Babeczki z jajeczkami

  • wyświetlono: 943 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Babeczki będą pięknie prezentowały się na wielkanocnym stole. Są lekkie, puszyste i bardzo smaczne udekorowane klasycznym kremem maślanym. Aby jeszcze bardziej wzmocnić ich wielkanocny charakter dodałam do kremu odrobinę żółtego barwnika.

Cukiereczek

Składniki

(12 sztuk):
• CIASTO:
• 120g masła,
• ¾ szklanki cukru,
• 2 jajka,
• ½ łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego,
• 1,5 szklanki mąki,
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
• ½ szklanki mleka,
• 12 czekoladowych jajeczek,
• KREM:
• 120g miękkiego masła,
• 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub śmietankowego,
• 1 i 2/3 szklanki cukru pudru,
• 2 łyżki mleka,
• Odrobina żółtego barwnika spożywczego,
• DODATKOWO:
• Czekoladowe jajeczka do dekoracji,

Sposób przygotowania przepisu:

Babeczki z jajeczkami

  • Babeczki z jajeczkami1. CIASTO: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Czekoladowe jajeczka umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 3 godziny. Można je włożyć nawet 1 dzień wcześniej do zamrażarki).
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło przekładamy do miski. Dodajemy cukier. Ucieramy je razem aż do uzyskania jasnej, puszystej masy (3-4 minuty).
  • Babeczki z jajeczkami2. Wówczas dodajemy aromat i miksujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku dobrze ucierając po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mleko i mąkę w dwóch turach i miksujemy.
  • Babeczki z jajeczkami3. Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy ciasta do ¾ wysokości. Następnie wkładamy po jednym zamrożonym jajeczku. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (lub około 25 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem). Po upieczeniu muffinki studzimy.
  • Babeczki z jajeczkami4. KREM: Miękkie masło ucieramy mikserem stopniowo dodając cukier puder. Powinna powstać jasna i puszysta masa. Następnie ciurkiem dodajemy mleko wymieszane z aromatem i odrobiną barwnika (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy.
    Gotowy krem przekładamy do szprycy lub rękawa i dekorujemy nim wierzch babeczek. Na kremie układamy kilka czekoladowych jajeczek. Babeczki przechowujemy w lodówce. Należy wyjąć je kilkanaście minut przed podaniem z lodówki, aby maślany krem zmiękł.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastobabeczkiWielkanocświętamuffinkisłodkiedla_dzieci
 

Komentarze

Podobne przepisy

Migdałowe babeczki z truskawkami

Dodane przez: Bo-Bożena

Migdałowe babeczki z truskawkami

Smaczne, szybkie z chrupiącym wierzchem...

image-1o90ife

Dodane przez: Duśka55555

Babeczki śmietankowe z makiem

Bardzo wilgotne w środku, a przy...

Babeczki z truskawkami

Dodane przez: Zielony Bankiet

Babeczki z truskawkami

Wytworne i delikatne babeczki z...

babeczki kakaowe

Dodane przez: paolineczka

Babeczki kakaowe z wiśniami

Kto nie lubi babeczek ? Kto nie...

Babeczki z kawałkami czekolady

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Babeczki z kawałkami czekolady

Przepis na babeczki z kawałkami...

Babeczki wytrawne z łososiem

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Babeczki wytrawne z łososiem

Zapraszam na pyszne wytrawne babeczki...