Babeczki z jajeczkami

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babeczki będą pięknie prezentowały się na wielkanocnym stole. Są lekkie, puszyste i bardzo smaczne udekorowane klasycznym kremem maślanym. Aby jeszcze bardziej wzmocnić ich wielkanocny charakter dodałam do kremu odrobinę żółtego barwnika.

Składniki:

  • (12 sztuk):
    • CIASTO:
    • 120g masła,
    • ¾ szklanki cukru,
    • 2 jajka,
    • ½ łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego,
    • 1,5 szklanki mąki,
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ½ szklanki mleka,
    • 12 czekoladowych jajeczek,
    • KREM:
    • 120g miękkiego masła,
    • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub śmietankowego,
    • 1 i 2/3 szklanki cukru pudru,
    • 2 łyżki mleka,
    • Odrobina żółtego barwnika spożywczego,
    • DODATKOWO:
    • Czekoladowe jajeczka do dekoracji,
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki z jajeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki z jajeczkami 1. CIASTO: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Czekoladowe jajeczka umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 3 godziny. Można je włożyć nawet 1 dzień wcześniej do zamrażarki).
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło przekładamy do miski. Dodajemy cukier. Ucieramy je razem aż do uzyskania jasnej, puszystej masy (3-4 minuty).
  • Babeczki z jajeczkami 2. Wówczas dodajemy aromat i miksujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku dobrze ucierając po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mleko i mąkę w dwóch turach i miksujemy.
  • Babeczki z jajeczkami 3. Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy ciasta do ¾ wysokości. Następnie wkładamy po jednym zamrożonym jajeczku. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (lub około 25 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem). Po upieczeniu muffinki studzimy.
  • Babeczki z jajeczkami 4. KREM: Miękkie masło ucieramy mikserem stopniowo dodając cukier puder. Powinna powstać jasna i puszysta masa. Następnie ciurkiem dodajemy mleko wymieszane z aromatem i odrobiną barwnika (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy.
    Gotowy krem przekładamy do szprycy lub rękawa i dekorujemy nim wierzch babeczek. Na kremie układamy kilka czekoladowych jajeczek. Babeczki przechowujemy w lodówce. Należy wyjąć je kilkanaście minut przed podaniem z lodówki, aby maślany krem zmiękł.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować