Babeczki wielkanocne (Easter Cupcakes)

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prezentują się mega świątecznie. Puszyste, waniliowe z pysznym kremem mascarpone i słodką niespodzianką.Dzieciaki za nimi przepadają i nie tylko :-). Polecam

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - masło miękkie (temp. pokojowa): 125 gramów
    - drobny cukier do wypieków: 200 gramów
    - jaja: 3 sztuki
    - mleko: 150 mililitrów
    - ekstrakt z wanili: 1 łyżeczka
    - mąka pszenna: 300 gramów
    - proszek do pieczenia (płaskie łyżeczki): 3 łyżeczki
    - soli: 0.5 łyżeczki
    - śmietana kremówka (30-36%): 250 mililitrów
    - Serek mascapone: 125 gramów
    - cukier puder ( wg. uznania): 3 łyżki
    - jajeczka czekoladowe ( np. Milka mini eggs ): 36 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki wielkanocne (easter cupcakes) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki wielkanocne 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do białości i puszystości. Zmniejszyć obroty miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie, tylko do połączenia się składników.
  • 2. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, napełniając je do 2/3 wysokości.
  • Babeczki wielkanocne 3. Piec w 160ºC przez 20-25 min lub do tzw. suchego patyczka, babeczki maja mieć lekko złoty kolor. Gotowe wyjąć, wystudzić na kratce.
  • Babeczki wielkanocne 4. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać delikatnie mikserem. Gotową masą dekorować babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować