Babeczki waniliowe z kremem karpatkowym

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne babeczki waniliowe z kremem karpatkowym

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Babeczki:
    mąka pszenna - 2 szkl
    jajka - 3 szt
    cukier - 1/2 szkl
    mleko - 3/4 szkl
    masło - 1/2 kostki
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    cukier waniliowy - 2 łyżeczki
    sól - szczypta
    Krem:
    mleko - 2 szkl
    jajka - 4 szt
    cukier - 1/2 szkl
    margaryna - 1/3 kostki
    mąka pszenna - 3 łyżki
    mąka ziemniaczana - 4 łyżki
    cukier waniliowy - 2 łyżeczki
    masło - 1/2 kostki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babeczki Babeczki

Babeczki waniliowe z kremem karpatkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masło rozpuścić , mleko roztrzepać z jajkami, następnie wsypać mąkę, cukier,sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, na końcu wlewamy przestudzone - ale płynne masło i razem chwilkę krótką miksujemy.
    Nakładamy do papierowych foremek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180stC ok 25 minut.
    po upieczeniu wyjmujemy i studzimy.
    KREM
    1,5 szklanki mleka wlej do garnka, dodaj margarynę, cukier i doprowadź do zagotowania.
    pozostałe mleko wymieszać z jajkami, mąką pszenna i ziemniaczaną i wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu energicznie mieszają ok 2 minut.
    przestudzić.
    masło zmiksować, dodawać po łyżce ugotowanej masy i miksować ja gładki krem.
    Kremem ozdobić wystudzone dobrze babeczki,
    dowolnie ozdobić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować