Babeczki szpinakowo-miętowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Babeczki z wiosennej rabatki. Z kremem z dodatkiem szpinaku , czekoladowe i przysłowiową wisienką w środku. Takie małe co nieco do kawy. Szpinak zalecam dodać świeży i zapewniam że nie czuć go w kremie, bo dodajemy małe ilości jego.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • babeczki:

    80 g roztopionego masła

    200 g mąki pszennej

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 łyżka cukru waniliowego

    2 łyżki kakao

    szczypta soli

    6 kostek czekolady gorzkiej

    2 jajka

    150 ml mleka

    70 g cukru

    maliny mrożone



    krem:

    200 g serka twarogowego aksamitnego

    100 g szpinaku baby

    6 gałązek mięty

    250 ml śmietany kremówki

    1 łyżka cukru pudru

    1 łyżeczka żelatyny

    4 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki szpinakowo-miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę kremówkę wlewam do garnka, dodaję umyte gałązki mięty i gotuję na wolnym ogniu pięć minut. Śmietanę studzę i wkładam na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuję gałązki mięty ze śmietany, nie będą nam potrzebne już. Szpinak dokładnie płuczę i miksuję blenderem bardzo drobno. Powstałą papkę przecieram przez sitko, i przekładam go garnka. Podgrzewam chwilę aż woda wyparuje a zostanie sam gęsty osad szpinaku. Do śmietany dodaję serek twarogowy, cukier puder i miksuję. Żelatynę namaczam w zimnej wodzie w kubeczku i rozpuszczam w mikrofali. Jak lekko przestygnie dodaję łyżkę masy serowej, i potem kolejną łyżkę. Wlewam do kremu i łączę mikserem.Na końcu dodaję szpinakowe pure i mieszam mikserem.



    Babeczki:



    Do miski wlewam mleko, dodaję jajka, kakao, sól, roztopione wystudzone masło, cukier i łączę mikserem. Do masy płynnej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję startą czekoladę gorzką i mieszam wszystko mikserem. Ciasto wykładam do papilotek 2/3 wysokości, u mnie wyszło 12 sztuk.Do każdej babeczki dodaję malinę mrożoną. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół i piekę 20-25 minut Jak babeczki przestygną dekoruję je kremem szpinakowo miętowym, posypuję czekoladą startą, dekoruję bratkami i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mięta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować