Babeczki szpinakowo-miętowe

  • wyświetlono: 271 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Babeczki z wiosennej rabatki. Z kremem z dodatkiem szpinaku , czekoladowe i przysłowiową wisienką w środku. Takie małe co nieco do kawy. Szpinak zalecam dodać świeży i zapewniam że nie czuć go w kremie, bo dodajemy małe ilości jego.

mysza75
  • 9 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

babeczki:

80 g roztopionego masła

200 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki kakao

szczypta soli

6 kostek czekolady gorzkiej

2 jajka

150 ml mleka

70 g cukru

maliny mrożone



krem:

200 g serka twarogowego aksamitnego

100 g szpinaku baby

6 gałązek mięty

250 ml śmietany kremówki

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka żelatyny

4 łyżki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Babeczki szpinakowo-miętowe

  • 1. Śmietanę kremówkę wlewam do garnka, dodaję umyte gałązki mięty i gotuję na wolnym ogniu pięć minut. Śmietanę studzę i wkładam na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuję gałązki mięty ze śmietany, nie będą nam potrzebne już. Szpinak dokładnie płuczę i miksuję blenderem bardzo drobno. Powstałą papkę przecieram przez sitko, i przekładam go garnka. Podgrzewam chwilę aż woda wyparuje a zostanie sam gęsty osad szpinaku. Do śmietany dodaję serek twarogowy, cukier puder i miksuję. Żelatynę namaczam w zimnej wodzie w kubeczku i rozpuszczam w mikrofali. Jak lekko przestygnie dodaję łyżkę masy serowej, i potem kolejną łyżkę. Wlewam do kremu i łączę mikserem.Na końcu dodaję szpinakowe pure i mieszam mikserem.



    Babeczki:



    Do miski wlewam mleko, dodaję jajka, kakao, sól, roztopione wystudzone masło, cukier i łączę mikserem. Do masy płynnej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję startą czekoladę gorzką i mieszam wszystko mikserem. Ciasto wykładam do papilotek 2/3 wysokości, u mnie wyszło 12 sztuk.Do każdej babeczki dodaję malinę mrożoną. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół i piekę 20-25 minut Jak babeczki przestygną dekoruję je kremem szpinakowo miętowym, posypuję czekoladą startą, dekoruję bratkami i listkami mięty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

miętaczekoladaszpinakbabeczkiwiosna

Komentarze

Podobne przepisy

Szpinakowe muffinki

Dodane przez: kiciax1

Szpinakowe muffinki

Je naprawdę bardzo prosto się przygotowuje....

Babeczki marchewkowe

Dodane przez: AnetaJ

Babeczki marchewkowe

To proste do przygotowania babeczki....

babeczki

Dodane przez: Aga72

Babeczki z twarogiem

Mojej rodzince tak posmakowały...

Babeczki

Dodane przez: Doro.ta

Proste babeczki

Najprostsze babeczki.

1

Dodane przez: Cukiereczek

Piękne babeczki

Same babeczki są mięciutkie i puszyste....

muffiny szpinakowe

Dodane przez: mariosylwia

Muffiny szpinakowe

:-) Gorąco polecam (-:

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE