Pastylki miętowe

5 (144 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pastylki miętowe, zupełnie jak ze sklepu. Dla miłośników połączenia mięty i czekolady.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250-300 g cukru pudru
    3-4 łyżki wrzątku
    ok. 3/4 łyżki ekstraktu z mięty pieprzowej/kropel miętowych (ilość zależnie od intesywności)
    0,5 łyżeczki oleju
    2,5 tabliczki czekolady (u mnie 1,5 gorzkiej i 1 mleczna)
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Pasty

Pastylki miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa miętowa 1. Do cukru pudru dodajemy wodę, olej i krople – mieszamy. Jeżeli masa nie chce się połączyć i jest zbyt sucha dodajemy trochę wody, jeżeli zbyt mokra dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli nie jest intesywna w smaku dodajemy więcej ekstraktu. Masa powinna wyglądać jak lukier plastyczny. Jeżeli konsystencja przypomina tę ze zdjęcia, dosypujemy nieco cukru pudru i mamy gotową masę.
  • Pastylki przed oblaniem czekoladą 2. Na deskę lub stolnicę wykładamy folię spożywczą, posypujemy cukrem pudrem i rozwałkowujemy masę na dowolną grubość. Kieliszkiem, foremką lub dowolnym wykrawaczem wycinamy pastylki. Układamy je na desce i wsadzamy do zamrażalnika na ok. pół godziny.
  • Pastylki miętowe 3. W tym czasie czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Czekoladę lekko studzimy i obtaczamy w niej pastylki. Układamy na kratce do zastygnięcia czekolady. Serwujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować