Babeczki obłędnie czekoladowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Coś dla prawdziwych czokaholików - pyszna czekolada, aksamitna konsystencja, która sprawia, że babeczki się wręcz rozpływają w ustach i znikają z talerza nie wiadomo kiedy :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - gorzka czekolada dobrej jakości: 150 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mąka: 2 łyżki
    - masło: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki obłędnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki czekoladowe 1. Piekarnik nagrzej do 220 stopni (jeśli używasz termoobiegu, to wystarczy 200 stopni).
    Czekoladę połam na kawałki do dużego pojemnika nadającego się do mikrofalówki, dodaj masło i podgrzej razem w mikrofali przez około 1-1,5 minuty, a następnie dokładnie wymieszaj, aż otrzymasz jednolitą masę. Odstaw do lekkiego ostudzenia.
    Jajka ubij z cukrem na gęstą, puszystą masę (musi mieć konsystencję jak na biszkopt - ewentualnie możesz ubić najpierw same białka, a potem dodać po trochu cukier i na koniec pojedynczo żółtka). Dodaj przestudzoną czekoladę i mąkę.
    Masę nałóż do przygotowanych wcześniej papilotek (do 2/3 wysokości). Piecz około 10-13 minut.
    Urodą tych babeczek jest, że praktycznie zawsze lekko opadają (możesz dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia, aby temu zapobiec), ale są takie pyszne, że mi to wcale nie przeszkadza :)
    Więcej na moim blogu - wypiekibeaty.wordpress.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować