Coś dla prawdziwych czokaholików - pyszna czekolada, aksamitna konsystencja, która sprawia, że babeczki się wręcz rozpływają w ustach i znikają z talerza nie wiadomo kiedy :)
Babeczki obłędnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzej do 220 stopni (jeśli używasz termoobiegu, to wystarczy 200 stopni).
Czekoladę połam na kawałki do dużego pojemnika nadającego się do mikrofalówki, dodaj masło i podgrzej razem w mikrofali przez około 1-1,5 minuty, a następnie dokładnie wymieszaj, aż otrzymasz jednolitą masę. Odstaw do lekkiego ostudzenia.
Jajka ubij z cukrem na gęstą, puszystą masę (musi mieć konsystencję jak na biszkopt - ewentualnie możesz ubić najpierw same białka, a potem dodać po trochu cukier i na koniec pojedynczo żółtka). Dodaj przestudzoną czekoladę i mąkę.
Masę nałóż do przygotowanych wcześniej papilotek (do 2/3 wysokości). Piecz około 10-13 minut.
Urodą tych babeczek jest, że praktycznie zawsze lekko opadają (możesz dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia, aby temu zapobiec), ale są takie pyszne, że mi to wcale nie przeszkadza :)
Więcej na moim blogu - wypiekibeaty.wordpress.com
Komentarze