Babeczki mango z cytrynówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BABECZKI:
Mango obrać ze skóry, wyciągnąć pestkę. Miąższ przełożyć na sitko i łyżką ucierać mango,
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Wypełnić papilotkami formę z 12 muffinkami.
2.W średniej misce wymieszać: mąkę, sodę, sól. Odstawić. Do drugiej, większej miski wbić jajka. Miksować 20-30 sekund. Dodać cukier, miksować kolejne 30 sekund. Dodać mus z mango miksować 60 sek.
3.Do miski z mokrymi składnikami dodać partiami w 2-3 turach wymieszane suche składniki. Po każdorazowym dodaniu suchych składników dodawać też mleko.
4.Miksować krótko na niskich obrotach miksera tylko do połączenia składników. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Po 5 minutach od upieczenia wyjąć z babeczki z foremek, ostudzić na kratce.
5.Krem:
Utrzeć masło mikserem.Dodać 1 kieliszek cytrynówki. Dodawać cukier puder w 2-3 częściach, miksując na wysokich obrotach przez 5 minut.
6.Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodaj mleko, pozostałą cytrynówkę Wymieszać. Zwiększyć obroty do średnich i miksować 3-5 minut, aż krem będzie gładki i puszysty.
7.Schłodzić krem w lodówce przez godzinę. Przełożyć do rękawa cukierniczego , ozdabiać babeczki
Komentarze