Babeczki jagodowe "Smerfetki"

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Z wielką przyjemnością podzielę się z wami przepisem na babeczki które dziś wymyśliłam. Pewnie zapytacie skąd ta nazwa? Również ja wymyśliłam a to dlatego że są z jagód. Jagody sama zbierałam w lesie z mężem mam swoje więc można wymyślać, tyle tylko że to już chyba ostatnie a zbierane dwa lata temu, tylko zamroziłam. Mam nadzieje że przepis wam się spodoba bo w sumie te jagody miały być jako sos do kluchów które dziś robiłam lecz szybko zmieniłam zdanie i powstały pyszne babeczki.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),

    1 szklanka cukru,

    2 szklanki mrożonych jagód leśnych,

    3 jajka,

    2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    1 szklanka oleju,

    1 łyżeczka cukru waniliowego,

    4 czubate łyżki śmietany 18 %,

    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki jagodowe "smerfetki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki 1. Do miski wsypać mrożone jagody, śmietanę oraz pół szklanki cukru kryształ. Całość zmiksować blenderem ( wyjdą takie tak jakby lody ), odstawić na dwadzieścia minut aby wszystko zmiksowane blenderem odmarzło i uzyskało kolor fioletowy.
  • babeczki 2. Gdy już uzyskamy kolor fioletowy dodać do zmiksowanej blenderem obie mąki resztę cukru ( czyli drugie pół szklanki ), proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajka oraz olej. Wszystko zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej masy ( kolor wychodzi przepiękny ).
  • babeczki 3. Blaszkę do babeczek wyłożoną papilotkami papierowymi wypełnić przygotowanym ciastem, zostawiając od góry około jeden centymetr wolnej przestrzeni. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 30 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i zdjąć papierowe papilotki.
  • babeczki 4. Babeczki wyszły naprawdę bardzo smaczne z wierzchu lekko chrupiące zaś w środku mięciutkie jak gąbeczka. Babeczki można posypać cukrem pudrem lub udekorować według własnego pomysłu. Z tego przepisu wyszło mi 23 babeczki ( lecz to jest zależne od wielkości foremek na babeczki ). Myślę że takie babeczki będą pięknie się reprezentowały na stole Wielkanocnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować