Babeczki, muffinki jagodowe.

0 (0 ocen)

  • 15 min

Słodkie i soczyste.Super przepis na jagodowe Muffinki z brązowym cukrem i z sokiem z pomarańczy albo z likierem pomarańczowym.

  • 15 min

Składniki:

  • 200g jagód, 250 ml soku z pomarańczy, 250g mąki,100g brązowego cukru,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, 1 jajko, 5 łyżek oleju, otarta skórka z pomarańczy, tłuszcz do smarowania foremek. Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki, muffinki jagodowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wycisnąć, odmierzyc sok, dodac jajko, olej, wszystko wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą, sodą i skórką z pomarańczy. Wymieszać zawartość dwóch misek, łyżką, tak aby suche składniki zrobiły się wilgotne. Dodać jagody, delikatnie wymieszać. Natychmiast przekładac ciasto do foremek, silikonowych nie trzeba natłuszczać, inne tak. Piec około 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.Po upieczeniu pozostawić 10 minut, wyjąć z foremek, posypać cukrem pudrem albo polukrować.

Porady

Zamiast części soku można użyc 100ml likieru pomarańczowego. Zamiast świeżego soku można posiłkowac się sokiem z kartonika. Babeczki są stosunkowo soczyste, jeżeli ktoś lubi suche musi zredukować płyny. Świeże jagody można zastąpić mrożonymi bez rozmrażania. Babeczki można posypać cukrem pudrem, albo polukrowac i ozdobić wg własnego pomysłu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brązowy cukier Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować