Babeczki imbirowe z musli i daktylami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Puszyste babeczki z ciasta biszkoptowego o charakternym imbirowym aromacie. Babeczki zyskują ciekawą strukturę dzięki dodatkowi chrupiącego musli oraz przyjemną słodycz za sprawą suszonych daktyli.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    7 żółtek
    7 białek (zimne – z lodówki)
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżeczki imbiru mielonego
    1 kopiasta szklanka lekko potłuczonego musli bakaliowego – musli crunchy z płatkami zbożowymi, rodzynkami i suszonymi owocami
    40 daktyli suszonych bez pestek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki imbirowe z musli i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki imbirowe z musli i daktylami 1. Daktyle sparzyć, osączyć i pokroić na połówki.
    Przygotować biszkopt – białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając, dodać kolejno – cukier, po jednym żółtku, proszek do pieczenia, imbir, proszek budyniowy. Wsypać mąkę i krótko zmiksować. Dodać musli oraz daktyle i wymieszać.
  • Babeczki imbirowe z musli i daktylami 2. Masę przełożyć do 28 foremek na babeczki o średnicy 5 cm, które ułożyć w formie (29 x 30).
  • Babeczki imbirowe z musli i daktylami 3. Piec 30 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować