Puszyste babeczki z ciasta biszkoptowego o charakternym imbirowym aromacie. Babeczki zyskują ciekawą strukturę dzięki dodatkowi chrupiącego musli oraz przyjemną słodycz za sprawą suszonych daktyli.
1 godz. 10 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
7 żółtek
7 białek (zimne – z lodówki)
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki imbiru mielonego
1 kopiasta szklanka lekko potłuczonego musli bakaliowego – musli crunchy z płatkami zbożowymi, rodzynkami i suszonymi owocami
40 daktyli suszonych bez pestek
Babeczki imbirowe z musli i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyle sparzyć, osączyć i pokroić na połówki.
Przygotować biszkopt – białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając, dodać kolejno – cukier, po jednym żółtku, proszek do pieczenia, imbir, proszek budyniowy. Wsypać mąkę i krótko zmiksować. Dodać musli oraz daktyle i wymieszać.
2.Masę przełożyć do 28 foremek na babeczki o średnicy 5 cm, które ułożyć w formie (29 x 30).
Komentarze