Babeczki dla najmłodszych z ich ulubionymi bohaterami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

babeczki z ich ulubionymi bohaterami są całkiem łatwe w wykonaniu i na pewno ucieszą najmłodszych. Tym bardziej, że cała dekoracja jest jadalna.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Babeczki:
    125 g cukru pudru
    ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej,
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
    2 jajka,
    150 g mąki tortowej,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    250g serka mascarpone,
    25 ml śmietanki 30%
    40 g białej czekolady

    Krem i ozdoby:
    opłatki jadalne z dowolnym motywem (wersja na babeczki)
    400 ml śmietanki 36%
    250g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki dla najmłodszych z ich ulubionymi bohaterami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki:
    Foremki na babeczki wykładamy papilotkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy przez sitko. Śmietankę podgrzewamy i dodajemy do niej połamaną białą czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Masę czekoladową studzimy, a po wystudzeniu mieszamy z serkiem mascarpone.
  • 2. Do miski wbijamy jajka. Ubijamy je mikserem na największych obrotach do podwojenia ich objętości, dodajemy cukier puder i ubijamy jajka przez około 10 minut. Zmniejszamy obroty miksera na małe i dodajemy stopniowo masę z serkiem mascarpone i skórkę z cytryny, mieszamy. Dodajemy suche składniki w trzech turach i delikatnie mieszamy szpatułą, do połączenia się składników.
  • 3. Masę przekładamy do papilotek. Ciasto nakładamy do ¾ wysokości foremek. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół (do suchego patyczka). Babeczki studzimy.
  • 4. Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubić na sztywny krem.
  • 5. Babeczki muszą być wystudzone. Jeśli będą wysokie lekko ścinamy na płasko czubki. Na babeczki nakładamy nieco kremu tak, żeby były zakryte. Opłatki wycinamy i nakładamy na krem na babeczkach i lekko dociskamy, żeby opłatek równo się przykleił. Na początku może się pomarszczyć, ale za godzinę wróci do normy. Rękawem cukierniczym z ozdobną tylką wyciskamy resztę kremu wokół babeczek do dekoracji.

Porady

Najlepiej dekorować babeczki 3-4 godziny przed podaniem, żeby opłatki ładnie wyglądały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować