Czy można ich nie lubić ? Są pyszne o wyrazistym smaku, kawy nie czuć wcale więc mogą nimi zajadać się również Ci młodsi, przywołują smaki dzieciństwa kiedy ten maślany czekoladowy krem wyjadało się łyżeczką z miski.
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
1 czubata (z górką ) szklanka mąki tortowej
2 jajka
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju rzepakowego
¾ szklanki trzcinowego brązowego cukru
½ tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
½ laski wanilii
1 mała płaska łyżeczka sody
Czekoladowy krem:
25 dag miękkiego masła
35 dag cukru pudru
10 dag ciemnego kakao
150 ml mleka
Dowolna posypka
czekoladowe serduszka
Babeczki czekoladowo-kawowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy kakao, kawę oraz pokruszoną na kawałki czekoladę oraz wydrążone ziarenka z laski wanilii, podgrzewamy na małym ogniu nie gotując, cały czas mieszając do rozpuszczenia. Zestawiamy z palnika, studzimy.
2.Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę , wlewamy olej, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz masę kakaową, delikatnie rózgą mieszamy do połączenia składników.
3.Formę do muffinków wykładamy papierowymi papilotkami, wlewamy ciasto do ¾ objętości foremek. Pieczemy około 30 minut w temp 175*c studzimy na kratce kuchennej.
4.Czekoladowy krem:
Miękkie masło o temp pokojowej umieścić w misie miksera i miksować aż będzie jasne i puszyste. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo przesiany przez sitko cukier puder.
Następnie wsypujemy do masy maślanej kakao i ucieramy dalej na średnich obrotach miksera, wlewając po trochu mleko.
Miksujemy do uzyskania kremowej aksamitnej masy czekoladowej, masę przekładamy do szprycy cukierniczej, dekorujemy babeczki wg uznania.
Komentarze