Babeczki Czekoladowo Kawowe

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na kolejne pyszne, wilgotne babeczki tym razem dla tych którzy uwielbia smak kawy w wypiekach i oczywiście z moją jak na razie ukochana polewą z mleka w proszku ;)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 8 babeczek:
    2/3 szkl mąki pszennej tortowej (szkl o pojemności 200 ml)
    2/3 szkl jogurtu naturalnego
    4 - 5 łyżek miodu
    70 ml oleju
    8 kostek czekolady gorzkiej
    2 jajka kl M
    1 łyżka kakao
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Mleczna polewa:
    1 łyżki masła
    2 łyżki mleka
    2 łyżki cukru
    około 6 łyżek mleka w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki czekoladowo kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie babeczek

    1. Czekoladę albo ścieramy na tarce albo roztapiamy nad kąpielą wodną.
    W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre następnie te mokre wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy roztopiona czekoladę.

    Ciasto wykładamy do papierowych foremek do 3/4 ich wysokości.


    Pieczemy w 180 stop. przez 20-25 minut do suchego patyczka.

    Polewa

    2. Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Polewamy wystudzone babeczki. Możemy je dodatkowo udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować