Przepis na kolejne pyszne, wilgotne babeczki tym razem dla tych którzy uwielbia smak kawy w wypiekach i oczywiście z moją jak na razie ukochana polewą z mleka w proszku ;)
10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 8 babeczek:
2/3 szkl mąki pszennej tortowej (szkl o pojemności 200 ml)
2/3 szkl jogurtu naturalnego
4 - 5 łyżek miodu
70 ml oleju
8 kostek czekolady gorzkiej
2 jajka kl M
1 łyżka kakao
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mleczna polewa:
1 łyżki masła
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru
około 6 łyżek mleka w proszku
Babeczki czekoladowo kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie babeczek
1. Czekoladę albo ścieramy na tarce albo roztapiamy nad kąpielą wodną.
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre następnie te mokre wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy roztopiona czekoladę.
Ciasto wykładamy do papierowych foremek do 3/4 ich wysokości.
Pieczemy w 180 stop. przez 20-25 minut do suchego patyczka.
Polewa
2. Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Polewamy wystudzone babeczki. Możemy je dodatkowo udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy. Smacznego !
Komentarze