Babeczki z kremem czekoladowo-orzechowym

0 (0 ocen)

Kruche babeczki w kształcie kwiatków to coś dla tych, którzy nie mają foremek na babeczki, ale mają foremki na muffinki :) Kwiatuszki wypełnione są kremem, który zrobiłam na bazie znanego smarowidła czekoladowo - orzechowego. Babeczki smakują dzieciom tym młodszym i tym starszym :)

Składniki:

  • CIASTO NA BABECZKI:
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g masła
    3 żółtka
    1 łyżka śmietany

    KREM:
    125g serka mascarpone
    100g kremu czekoladowego Nutelli
    1/2 szklanki śmietanki 36%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z kremem czekoladowo-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Składniki można połączyć w malakserze. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min, a po tym czasie rozwałkować. Wykrawaczką w kształcie kwiatka wycinać ciasteczka i umieszczać je w foremce na muffinki. Przed pieczeniem schłodzić i nakłuć widelcem spód babeczek. Piec w temperaturze 190 *C i piec przez ok 10-15min.
  • 2. Mascarpone zmiksować z miękkim kremem, który powinien być w temperaturze pokojowej. Kremówkę ubić i wmieszać dokładnie w krem czekoladowy. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć rozetki do wystudzonych babeczek. W miarę schładzania krem będzie bardziej sztywny. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować