Babeczka kawowa

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Babeczki można przygotować na wiele sposobów. Te są prezentem dla babci, która uwielbia kawę i ciemną czekoladę :)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 200 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - olej słonecznikowy: 125 mililitrów
    - kawa( niezbyt mocna): 0.5 szklanki
    - czekolada gorzka: 0.5 sztuki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier puder (do posypania): 1 łyżka
    - czerwone landrynki (opakowanie): 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Kawy Jajko

Babeczka kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli.
    Jajko roztrzepujemy i mieszamy z sobą osobno składniki suche i mokre. Następnie łączymy je i mieszamy.
  • 2. Przekładamy do przygotowanej formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 C. Pieczemy tak długo aż się babeczki przyrumienią i po teście z wykałaczką, nasza wykałaczka będzie sucha.
  • 3. Odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.
    Landrynki wkładamy do woreczka i rozkruszamy tłuczkiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy foremki w kształcie serduszek. wypełniamy je rozkruszonymi landrynkami. Wstawiamy do piekarnika tak, aby się tylko rozpuściły i ostrożnie przekładamy do lodówki aby ostygły. Wyjmujemy z foremek i dekorujemy babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować