Babcine pitoki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak były nazwane babcine zawijaki drożdżowe, tak zwał je dziadek Mietek i my dzieci. Zawsze gdy jajek nie było zbyt wiele, babcia je robiła niby z oszczędności, a one tak smakowały, że woleliśmy je od pączków. Babcia robiła wszystko na oko, ja byłam zwolennikiem spisywania receptur.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka roztopionego masła
    1 cukier waniliowy
    5 dag. drożdży
    Dodatkowo:
    mąka do podsypania
    cukier puder do posypania
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Babcine pitoki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Drożdże mieszam z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiam do wyrośnięcia ok. 20 minut. Do mąki dodaję rozczyn, masło, cukier waniliowy, żółtka, zagniatam ciasto. Pozostawiam aby wyrosło, ok.30 minut. Ciasto jeszcze raz zagniatam, wałkuje na placek[grubość ok. 0,5 cm.], kroję w paski[1,5 na 5 cm.]. Paski nacinam na środku, przekładam jeden koniec paska i przewijam jak faworki. Pozostawiam do wyrośnięcia, smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
  • jk 2. Osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • 3. Posypuję cukrem pudrem.

Porady

Z porcji wychodzi mi ok. 30 pitoków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować