Babcine PRAŻUCHY

4.41 (210 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób

zawsze tak Babcia o tym daniu tak mówiła jak je przyrządzała, jest to tanie i proste w przygotowaniu :)

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    szczypta soli
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.41 (210 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babcine prażuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą - wody do połowy garnka,
    dodać soli i ugotować.
    Gdy będą już prawie, że miękkie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i zostawiamy tak by się mąka sparzyła pod przykryciem przez jakieś 5-7 minut.
  • 2. Następnie ziemniaki ubijamy tłuczkiem, formujemy kule wielkości pyz.
    Na rozgrzany olej kładziemy je i rumienimy z jednej i drugiej strony.
    Najlepiej smakują ciepłe i polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować