BABCINE KOTLETY MIELONE

  • wyświetlono: 1511 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 2

Miękkie w środku, niezwykle puszyste! Najpierw podsmażone, potem pieczone - pyszne!

44262508_250283372311484_5660960856851087360_n
  • 45 porcje
  • 4min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na kotlety:
75-80 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki),
kajzerka (wcześniej namoczona),
nieduża cebula,
większe jajko,
łyżka masła,
około 1,5 łyżeczki soli,
łyżeczka pieprzu,
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka majeranku,
około 1/2 szklanki wody.

Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia kotletów,
olej do smażenia.

Sposób przygotowania przepisu:

BABCINE KOTLETY MIELONE

  • 1. Cebulę drobno siekam, szklę na maśle, zostawiam do ostudzenia.
    Mięso przekładam do miski, dodaję jajko, odciśniętą bułkę, cebulę oraz przyprawy, dokładnie mieszam. W trakcie wyrabiania dodaję stopniowo wodę i wyrabiam około 10 minut, aż mięso całkowicie wchłonie wodę i nie będzie przylegać do ręki.
    Z masy formuję średniej wielkości kotlety, obtaczam w bułce.
    Kotlety obsmażam na rozgrzanym oleju z dwóch stron, następnie przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę przez 15 minut w 150 stopniach (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

babcine kotlety mielonenajlepsze kotlety mielone

Komentarze

Podobne przepisy

Kotlety mielone z pieczarkami

Dodane przez: Mniam1

Kotlety mielone z pieczarkami

Tradycyjne kotlety mielone z mięsa...

Kotlety mielone

Dodane przez: kuchenny świat

Kotlety mielone

Tradycyjne kotlety z mięsa wieprzowego...

Staropolskie kotlety mielone

Dodane przez: malesia3

Staropolskie kotlety mielone

Jedne z ulubionych kotletów mojej...

Kotlety mielone

Dodane przez: Joanna Kryla

Kotlety mielone

Tradycyjne mielone z cebulką i...

mielone, które robi się szybko

Dodane przez: Figusia

Błyskawiczne kotlety mielone

Jeśli chcemy zrobić szybkie i mało...

kotlety

Dodane przez: viki2903

kotlety mielone z cukinią

kotlety mielone z cukinią

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE