Królowa grilla KARKÓWKA w pysznej marynacie z podkreślającą smaki marynaty surówką z marchewki
60 min
Składniki:
Do przygotowania karkówki potrzebujemy:
1,5 kg karkówki pokrojonej w plastry
2/3 szklanki sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 papryczka chilli pokrojona w plasterki
1,5 cm startego imbiru
1,5 miodu
1cebula pokrojona w piórka
Sok z ½ cytryny
Do przygotowania surówki z marchewki potrzebujemy:
2 marchewki starte na drobnej tarce
1 mała cebula drobno pokojona
1/3 pęczka kolendry
1,5 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka oleju sezamowego
½ łyżeczki sosu rybnego
Azjatycka karkówka z surówką z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do zamykanego dużego pojemnika lub miski wlewamy sosy sojowe, dodajemy czosnek, paprykę chilli, imbir, miód i sok z cytryny, po czym mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty. Umytą, osuszoną pokrojoną karkówkę wkładamy do marynaty, posypujemy pokrojoną cebulą, mieszamy , przykrywamy i odstawiamy przynajmniej na godzinę aby karkówka miała czas się zamarynować. Idealnym czasem na marynowanie mięsa była by noc.
Zamarynowaną karkówkę pieczemy na rozgrzanym grillu po około 9 minut z każdej strony
2.Sałatkę z marchewki przygotowujemy łącząc w misce marchewkę z cebulą i posiekaną kolendrom. W słoiczku mieszamy sos rybny, sok z cytryny i olej tworząc sos. Gotowym sosem polewamy marchewkę. Gotową sałatkę serwujemy razem z karkówką.
Komentarze