Aromatyczna młoda kapusta z koperkiem - jak u babci

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo prosto i smacznie . Kapustka znika z talerzy w oka mgnieniu, tak jak to było u babci. Coś dodałam od siebie ale cebulka , kiełbaska - niezastąpione.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 spora główka młodej kapusty białej
    1 cebula
    2 łyżki masła
    5 plasterków boczku wędzonego parzonego
    1 laska kiełbasy wiejskiej
    1 pęczek koperku
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 szklanka bulionu - u mnie drobiowy
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo :
    wrzątek do obgotowania kapusty
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Aromatyczna młoda kapusta z koperkiem - jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młoda kapusta z koperkiem - jak u babci 1. Kapustę oczyszczam z wierzchnich liści , pozbawiam głąba , siekam , wrzucam na wrzątek , gotuję 2-3 minuty , odcedzam . Do kapusty dodaję listki laurowe , ziele angielskie , zalewam bulionem , doprowadzam do zagotowania . Boczek kroję w paski , podsmażam na suchej patelni , dodaję masło i pokrojoną w kostkę cebulę , podsmażam , dodaję pokrojoną w pół plasterki kiełbasę , podsmażam , dodaję do kapusty . Dodaję także pokrojony koperek . Całość gotuję do miękkości kapusty , doprawiam solą i pieprzem .

Porady

Kapusta , kapuście nie równa , trzeba to danie robić z wyczuciem z uwzględnieniem swoich upodobań. Często taką kapustkę podaję do młodych ziemniaczków ale także do pieczywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kapusta Kiełbasa Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.25 (232 ocen)

Amoniaczki jak u babci

To może cię zainteresować