Kurczak jak u babci

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W pędzie dzisiejszych czasów, kiedy już czasem nie wiadomo, co by się zjadło z dobrobytu, warto wrócić trochę wstecz. Kurczaka tak przygotowanego robiła moja babcia, moja mama, a i ja lubię zrobić go dla najbliższych. Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kurczak-ok. 1,5 kg.
    1 łyżka smalcu
    1 szklanka bulionu drobiowego
    1 szklanka śmietany ukwaszonej-15%
    2 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz, majeranek-ilość wedle uznania
    1 łyżka przyprawy Maggi
    siekana zielenina-u mnie pietruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak jak u babci 1. Kurczaka kroję na porcje, myję, osuszam. Mięso nacieram solą, pieprzem i majerankiem, oprószam połową mąki, smażę na rozgrzanym smalcu-na rumiano z każdej strony. Mięso zalewam bulionem, dodaję Maggi, duszę pod przykryciem ok. godziny. Śmietanę mieszam z pozostałą mąką, dodaję do kurczaka, duszę ok. 5 minut. Kurczaka w sosie podaję posypanego natką pietruszki.

Porady

W taki sam sposób możemy zrobić same skrzydełka bądź udka. Tak przygotowany kurczak doskonale smakuje z ziemniakami i np. zasmażanym czerwonym buraczkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.25 (232 ocen)

Amoniaczki jak u babci

To może cię zainteresować