amerykańska zapiekanka - mac and cheese

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zapiekany makaron w sosie beszamelowym. Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/mac-and-cheese/

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ok. 200 g makaronu penne
    kawałek boczku
    ok. 150 g startego sera (najlepiej różne rodzaje, ja użyłam mozzarelli, parmezanu, goudy i ementalera, ale świetny będzie tu cheddar),
    kilka łyżek bułki tartej,
    sól, pieprz
    na beszamel:
    2 szklanki mleka,
    2 kopiaste łyżki mąki,
    2 kopiaste łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Amerykańska zapiekanka - mac and cheese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować makaron al dente. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Przygotować sos: z mąki i mała zrobić zasmażkę, zdjąć z ognia i wlać mleko, wymieszać trzepaczką, postawić na ogień, podgrzewać do zgęstnienia, cały czas mieszając. Dodać ser, doprawić, wrzucić makaron i boczek, dokładnie wymieszać i nałożyć do naczynia do zapiekania. Posypać startym serem i bułką tartą, zapiekać do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Makaron Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować