Zapiekany makaron w sosie beszamelowym. Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/mac-and-cheese/
1 godz. 10 min
Składniki:
ok. 200 g makaronu penne
kawałek boczku
ok. 150 g startego sera (najlepiej różne rodzaje, ja użyłam mozzarelli, parmezanu, goudy i ementalera, ale świetny będzie tu cheddar),
kilka łyżek bułki tartej,
sól, pieprz
na beszamel:
2 szklanki mleka,
2 kopiaste łyżki mąki,
2 kopiaste łyżki masła
Amerykańska zapiekanka - mac and cheese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować makaron al dente. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Przygotować sos: z mąki i mała zrobić zasmażkę, zdjąć z ognia i wlać mleko, wymieszać trzepaczką, postawić na ogień, podgrzewać do zgęstnienia, cały czas mieszając. Dodać ser, doprawić, wrzucić makaron i boczek, dokładnie wymieszać i nałożyć do naczynia do zapiekania. Posypać startym serem i bułką tartą, zapiekać do zrumienienia.
Komentarze