Albondigas - hiszpańskie klopsy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Albondigas to przepis hiszpański, ale jego koncept pochodzi od Maurów - nazwa wywodzi się od arabskiego al-bunduq co oznacza orzech laskowy (chodzi o kształt małej kulki). Hiszpanie zawieźli przepis do Ameryki i rozpowszechnili w swoich koloniach. W Hiszpanii przygotowuje się je najczęściej z pomidorowym sosem. Danie popularne jest również w Meksyku.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 0,5 kg
    jajko - 1 szt.
    chleb razowy - 1 kromka
    starty żółty ser - 3 dag
    cebula - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    suszone oregano - 1 łyżka
    olej do smażenia
    sól, pieprz
    Sos:
    pomidory krojone - 1 puszka
    bulion mięsny - 150 ml
    cebula - 1 szt.
    marchew - 1 szt.
    czerwona papryka - 1/2 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    papryczka chili - 1 szt.
    posiekany szczypiorek - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Albondigas - hiszpańskie klopsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb kruszymy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Łączymy z mięsem. Dodajemy ser, jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy masę i formujemy niewielkie klopsy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Osączamy na papierowym ręczniku.
  • 2. Przygotowujemy sos: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone drobno marchew i paprykę. Obsmażamy i zalewamy bulionem. Redukujemy płyn. Dodajemy pomidory i posiekaną papryczkę chili. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Wkładamy klopsy i dusimy ok. 5 min. Możemy podać z kaszą gryczaną posypane szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować