Karkówka w kapuście

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Zazwyczaj pieczoną karkówkę przygotowuje się z dodatkiem kiszonej kapusty. Tym razem proponuję towarzystwo kapusty białej. Jest równie smaczna. Świetnie smakuje ugotowanymi ziemniakami lub kaszą.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • kapusta - 400 g
    karkówka - 500 g
    pieczarki - 200 g
    cebula - 1 szt.
    czosnek - 2 ząbki
    ziele angielskie - 4 ziarna
    liście laurowe - 2 szt.
    koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    przyprawa do bigosu - 1 łyżka
    olej do smażenia 
    sól, pieprz 
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Karkówka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę myjemy, osuszamy, szatkujemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, wkładamy ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę do bigosu. Gotujemy do miękkości, aż woda odparuje.
  • 2. Mięso myjemy i osuszamy. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Kroimy w plastry i podsmażamy na oleju.
  • 3. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w półkrążki, czosnek w plasterki. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, sól i pieprz. Mieszamy i chwilę smażymy.
  • 4. Formę żaroodporną smarujemy olejem. Wkładamy 1/2 kapusty, mięso z cebulą, przykrywamy resztą kapusty. Polewamy sosem powstałym podczas smażenia. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy 1 godzinę. Odkrywamy i jeszcze chwilę zapiekamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka wieprzowa Kapusta biała

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować