Tradycyjny mielony urozmaicony dodatkiem tartego sera,ulubione klopsy mojego syna ;-)
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
14 szt.
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
100 g tartego ulubionego żółtego sera
garść posiekanego koperku
pół cebuli
czerstwa mała bułka + mleko
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
ulubione przyprawy do mielonego
Klopsy mielone z tartym żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę zalać mlekiem,gdy namięknie odsączyć z nadmiaru mleka i wrzucić do mięsa,zetrzeć na tarce cebulę,wbić jajo,dodać przyprawy,posiekany koperek,wyrobić ręką wrzucić tarty ser i jeszcze raz dokładnie wyrobić mięso.
Następnie ręce zwilżyć pod bieżącym strumieniem wody i formować średnie klopsiki,obtoczyć w bułce tartej, i smażyć na średnim ogniu,na patelni z olejem.
Podawać z ulubionymi dodatkami,u nas klops zawsze najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków i Sałatki z Cukinii z Dodatkiem Curry(przepis na sałatkę znajdziecie na moim profilu).
Porady
Klopsy te często też urozmaicam podsmażonymi pieczarkami z cebulką i serem.
Komentarze