Karmelowy placek z bananami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Idealne ciasto do popołudniowej kawy - niezbyt słodkie, miękkie i wilgotne. Długo zachowuje świeżość.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • cukier - 70 g
    mąka pszenna - 200 g
    banany - 3 szt.
    sok z połowy cytryny
    masło - 30 g
    proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    jajka - 2 szt.
    ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
    rodzynki - 3 łyżki
    olej - 1/4 szklanki
    mleko - 1/2 szklanki
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bananowiec

Karmelowy placek z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki moczymy, osączamy i posypujemy mąką.
  • 2. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny
  • 3. Na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia, ciągle mieszając. Dodajemy masło i nadal podgrzewamy aż do połączenia składników. Dodajemy pokrojone banany i dusimy ok. 3 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
  • 4. Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy i rozkłócamy trzepaczką lub mikserem. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy olej, mleko oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ostudzone banany i rodzynki. Ponownie dokładnie mieszamy.
  • 5. Formę (13x23 cm) smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 35 min. do suchego patyczka. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować