Anielskie ciasto

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Puszysty biszkopt nasączony odrobiną alkoholu z delikatnym śmietankowym kremem. Polecam! :)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    Masa:
    2 białe czekolady
    500ml śmietany 18%
    2 śniezki (proszek)
    1 szkl. wiórek kokosowych
    płatki migdałowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Anielskie ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Dodawać partiami cukier, a następnie po jednym żółtku. Maki wymieszać ze sobą, przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.

    Masa:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Dodać śmietanę, wymieszać. Do zimnej masy dodać śnieżki i zmiksować, po czym wyspać wiórki.
    Biszkopt przekroić na pół, nasączyć alkoholem, sokiem, bądź herbatą (czym lubimy) ;) Na biszkopt wyłożyć 3/4 kremu, przykryć drugą częścią, rozsmarować resztę masy i posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować